Akce Plzeňských včelařů na jaře

Přátelé, přeji vám všem, hezký dobrý den!

   Možná máte pocit, že ta naše malá, včelařská iniciativa „včelaříme pro radost“, spí spánkem stoletým, nebo alespoň zimním, jako ty naše včelky. Možná to tak i vypadá, ale opak je pravdou. Bohužel nás neustále svazuje současná epidemiologická situace a s tím spojená zodpovědnost, za vás, za nás a také za námi oslovené kontakty, se kterými počítáme do seriálu „Ze včelařské praxe aneb Jak to dělám já.“

Pro vaši informaci uvádím, že máme rozjednánu /a přislíbenu/ možnost návštěvy u přítele Patrika Philippa, který nejenže včelaří, ale je znám také jako velmi šikovný svíčkař z Plzeňska. ( https://www.svetloodvcel.cz/). Termín rozhodnutí 15.-17.2. 2022.

Další akcí je pak zamýšlený exkurz za přítelem Jaroslavem Lstibůrkem do Nové Pasečnice na Domažlicku. Jarda Lstibůrek je  velkým včelařským odborníkem a navíc i výrobcem skvělého medového vína – viz odkaz Úvod | Medové víno Lstibůrek (medovevino.cz) . Termín rozhodnutí zatím nestanoven.

V minulých letech, než došlo k přerušení z důvodu koranavirové pandemie, probíhaly v objektu arboreta Sofronka tzv. Včelí dny, které bychom rádi obnovili a přitom vás požádali o případnou spolupráci. Termín akce by připadal na tzv. Víkend otevřených zahrad 11.-12. června 2022. 

Jistě budeme také pokračovat v praktických ukázkách včelaření a „školení“ na našich včelnicích , jak V Závrtku , tak také ve zmíněném objektu arboreta  Sofronka. První jarní prohlídky proběhnou s ohledem na přízeň počasí a dám vám s předstihem /asi krátkým/ vědět.

Všechny vás srdečně zdravím i za Katku a Libora

Miloš Hanus



P.S.

Víte, že

– latinské jméno včely medonosné je apis mellifera ?

– na Zemi žije přes 12 tisíc druhů jiných včel? Také se živí medem a pylem, ale většinou to jsou samotářky. Zimu přespávají a v létě zakládají jen malé rodinky. Na území ČR se uvádí, kolem 600 druhů z nichž zhruba 10% se považuje za ztracené,  tedy  – vyhynulé. Žijí skrytým, poustevnickým způsobem života, a proto jsou nenápadné. Najdeme mezi nimi malé trpaslíky o velikosti několika milimetrů, ale i skutečné obry o velikosti čmeláků. Mají krásná jména, jako např. čalounice, zednice /např. rezavá, dvoubarevná/, pískorypky /vyčteno :-), že je jich asi 132 druhů např. pískorypka potulná, pískorypka ranní, pískorypka huňatá atd./, drvodělky např. drvodělka velká, drvodělka fialová/, chluponožky, valchářky, maltářky,    pilorožky, ploskočelky   /zlatolesklá/, ruděnky,  pelenosky, vlnařky, hedvábnice, dřevobytky, maskonosky a další.

včela medonosná poskytuje lidem celkem šest produktů? Jde o med, vosk, mateří kašičku, propolis, včelí jed a pyl. Někteří „také odborníci“ tvrdí, že ve skutečnosti je jich sedm a patří sem i medovina 🙂 🙂 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Včelaři Plzeň. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.